Walkura, klik voor startpagina. Walkura, klik voor startpagina.
NoordIerland.jpg

DelfzijlOndanks de negatieve berichten aangaande het gemeente bestuur de afgelopen jaren, is er ook een heleboel wel goed in Nederlands kleinste zeehaven. Delfzijl is te bereiken vanuit de stad Groningen via het Eemskanaal, twee kilometer voor de zeesluis kun je bakboord uit naar de motorboot haven Abel Tasman.

De brug die je dan door moet wordt dagelijks bedient. Ga je rechtdoor naar de zeesluis, dan kom je in het havenkanaal ( marifoon kanaal 3 uitluisteren), na de sluis ga je bakboord uit recht op de droogdokken van Niestern & Sanders aan, hier vaar je omheen en dan zie je de ingang van de haven van de Neptunus zeilvereniging te Delfzijl. Komend van de Noordzee volg je de Eems ( zie de Eems als Vaarwater) bij de havenkanaal ingang ga je naar binnen en houd stuurboordwal. Het havenkanaal is vijf kilometer lang en voert over het industrie terrein waar bijvoorbeeld bedrijven als AKZO en Aldel aan liggen. Aldel; te herkennen aan de enorm lange scheef staande transportbuis die al van ver te zien is. Bij de sluis aangekomen vervolg je als hier boven is aangegeven.

De Neptunus buitenhaven heeft twee lange drijvende steigers met robuuste vingerpieren, niet dat als je er op springt wankelend in het water beland. De havenmeester zetelt in het kantoortje aan het einde van de eerste steiger, aan het andere eind bevindt zich een drijvende kantine met toiletten, douches en een was en droogmachine. Op vrijdag en zaterdagavond is de Bar geopend voor een praatje en een drankje tegen concurrerende prijzen. De bediening bestaat uit vrijwilligers. Douches zijn gratis evenals het water want dat zit bij het liggeld in. Op het dieselponton onder het havenkantoor kan men diesel tanken en de vuilwater tank legen. Bij het invaren van de boxen, groen boven is vrij, moet men bij laagwater soms rekening houden met zijstroom. Dit is een gevolg van het spuien van overtollig binnenwater. Delfzijl en omgeving zijn best de moeite van het bekijken waard, de binnenstad is gezellig met veel verschillende winkels op loopafstand. Ook zou men naar het Aquarium kunnen gaan, dit is een Zwembad, museum en aquarium in een. Wist u trouwens dat in 1982 op twee meter diepte een hunebed is gevonden te Heveskesklooster, deze is o.a. te zien in het museum. Er zijn legio eetgelegenheden. Tegenover de ingang van de jachthaven zit een oude poort in de nieuw gebouwde zeewering hierdoor loop je het centrum van Delfzijl binnen. In november 2006 stond het water tijdens een springvloed met harde noordwester tot halverwege de hoogte van dit poortje, 4.85 meter boven N.A.P. Voor een wat langer verblijf zijn de ingrediënten aanwezig, maar dit is geen VVV folder.

Sinds mei 2008 is er gratis toegang tot internet voor alle ligplaatsen. Website v/d zeilvereniging Neptunus : www.kzrvneptunus.nl/zv/

Delfzijl havenDelfzijl havenDelfzijl havenDelfzijl havenDelfzijl havenDelfzijl havenDelfzijl havenDelfzijl haven