Walkura, klik voor startpagina. Walkura, klik voor startpagina.
Utklippan.jpg

warkworth-castleMeestal is de Engelse kust hogerwal, maar als het een keer voorkomt dat het stormt uit noord tot oost dan is het gevaarlijk om binnen te komen in Amble, veel te veel brekers op de ondiepe kust. In dit geval kun je uitwijken naar Blyth. De rijzing van het tij in dit gebied is minimaal twee meter maar bij springvloed loopt dit zomaar op naar vier meter.

De verplichting om van te voren de haven van je keuze aan te roepen middels de marifoon is mij niet geheel duidelijk, want in het gehele Verenigd Koninkrijk is het ons nog maar zelden gelukt contact te krijgen. Als er zo ook met de op stapel staande verplichting via E-mail wordt om gesprongen dan valt het straks wel mee, een papieren tijger. Om jullie niet te ontmoedigen, het VHF kanaal is 80.

AANLOOP : Zoals wel meer havenplaatsje aan de Engelse oostkust, is ook de aanloop van Amble niet heel erg gemakkelijk. De moeilijkheid schuilt hem voornamelijk in de zandbanken en het getij. Om te beginnen ligt er een halve mijl recht voor de ingang van Coquet river een enorme zandbank die niet boven water uitsteekt, The Pan bush. Op sommige plaatsen staat er bij laag water nog geen halve meter water, en in zwaardere zeegang breken de golven hier. De plaat is ook wel één bij een halve mijl groot. Vervolgens ligt halverwege the Pan bush en de rivier ingang een wrak met bij laag water maar 1meter 80 water er boven.

Als je ergens de eerste keer komt dan onderzoek je de diverse mogelijkheden, maar op het moeilijke bochtenwerk zit je niet te wachten, zodat je de simpelste oplossing kiest. Bij de aanvaart richt je je op de vuurtoren van Coquet island en neemt een punt 2 mijl pal noord van deze toren, vanuit hier ga je pal west recht op warkworth castle af op de kust, je vervolgt deze richting tot je de rivier ingang precies op 225 graden hebt liggen, dan ga je recht op de ingang af op dezelfde koers. Bovenstaande vaaraanwijzingen zullen we even vertalen naar de GPS, bij de aanloop uit zee richten wij ons op het eerste waypoint 2mijl ten noorden van de vuurtoren op Coquet island. 55.21 NB en 1.32 WL. Bij dit punt moet je pal west tot je bij het tweede waypoint aankomt bij 55.21 NB en 1.33.800 WL. Vanuit het tweede waypoint moet je recht op het rode baken van de rivier mond afgaan, dat is precies 225 graden sturen. Zo omzeil je het wrak en The Pan bush. Bij de rivier mond aangekomen moet je zoveel mogelijk de rode kant aanhouden, dat is ongeveer 5 meter van de oever en de zuid pier, aan de noord kant liggen droogvallende ondieptes en zandbanken. Er schijnt zelfs bij laag water nog 2 meter water te staan maar dat kan ik niet bevestigen. Langs de grote Broomhill Quay staat in ieder geval voldoende water, hier moet je ook aanmeren om op hoog water te wachten om de Amble Marina binnen te kunnen. Voor de Marina ligt een droogvallende drempel van 0,80m.

HAVEN : De jachthaven van Amble (aan de Coquet River) is van een behoorlijk goed niveau, helaas merk je dat ook aan de ligprijs, 2 pond 30 per strekkende meter. Wij lagen drie dagen verwaait in Amble, maar er zijn genoeg zaken om je mee te verpozen, bijvoorbeeld het Warkworth Castle is zeer de moeite waard.

POSITIE WAYPOINT : 55.21 NB 1.32 WL

havensAmblehavensAmblehavensAmblehavensAmblehavensAmblehavensAmblehavensAmblehavensAmblehavensAmble